Btw buitenland over 2021 terugvragen voor 1 oktober 2022

Heb je ondanks de coronabeperkingen in 2021 aankopen met btw in het buitenland gedaan hebben, dan kun je deze btw terugvragen. Hoe werkt dat?

Van alles wat je zakelijk aanschaft, kun je in beginsel de btw terugvragen. Dat geldt ook voor zaken die je in het buitenland koopt.
Maar hoe vraag je deze btw terug? Waar moet je op letten?

Tekst loopt verder onder afbeelding

Als horecaondernemer zul je je zakelijke inkopen in het algemeen op de zaak laten afleveren. Denk aan bier en frisdrank, maar ook aan je investeringen in linnengoed en bijv. barkrukken.
Deze btw vraag je gewoon bij de Nederlandse fiscus terug door te verrekenen met de af te dragen btw.
Toch zal het ook voorkomen dat je zakelijke uitgaven in het buitenland doet. Dat geldt zeker voor ondernemers in de grensregio’s, maar ook voor de ondernemer die enkele dozen wijn in Frankrijk op de terugreis vanaf zijn vakantieadres meeneemt of daar benzine tankt in zijn auto van de zaak. Op deze zaken drukt buitenlandse btw en ook die kun je terugvragen. Maar hoe moet dat?

Om met het goede nieuws te beginnen: je kunt buitenlandse btw gewoon terugvragen via de Nederlandse fiscus.
Je gaat daarvoor naar via de website van de Belastingdienst
( https://www.belastingdienst.nl zoekterm Btw terugvragen uit EU). Voor deze website heb je inloggegevens nodig. Deze moet je aanvragen. Dit kan maximaal vier weken duren. Heb je al eerder inloggegevens gehad, dan moet je deze gebruiken. Ben je ze kwijt, dan krijg je geen nieuwe, maar moet je ze bij de BelastingTelefoon opvragen.

Als je bent ingelogd, kun je een verzoek tot teruggaaf indienen.
De terug te vragen btw moet je per EU-land specificeren.
Vereist is daarbij onder meer dat je van de aangeschafte zaken de factuurdatum en het factuurnummer invult. Soms moet je ook facturen meesturen, maar omdat alles digitaal gaat, moet je deze eerst scannen. Brandstofbonnen meesturen moet vanaf € 250 exclusief btw, voor andere facturen is het bedrag € 1.000 exclusief btw of een vergelijkbaar bedrag als een land niet de euro hanteert. Je kunt in de meeste gevallen de Engelse taal hanteren.

Tekst loopt verder onder afbeelding

Deadline 1 oktober 2022

Heb je vorig jaar goederen elders in de EU gekocht, dan moet je de btw voor 1 oktober van dit jaar (2022) terugvragen.
Ben je te laat, dan kan het betreffende land zelf beslissen of je de btw nog terugkrijgt. De teruggaaf moet per land minstens € 50 aan btw betreffen. Onder deze drempel beslist ook nu het betreffende land zelf of je de btw terugkrijgt.
Heb je grotere bedragen terug te vragen, dan kan dit ook al in de loop van het kalenderjaar. Het moet dan per kwartaal minstens om € 400 aan btw gaan.

Niet wachten tot september!

Je kunt het beste zo snel mogelijk in het jaar de in het buitenland betaalde btw terugvragen.
Hiermee ben je namelijk meestal wel wat tijd kwijt, zeker als je nog geen inloggegevens hebt. Bovendien is het vlak voor de deadline drukker op de website en kan inloggen zomaar langer duren. Start de aanvraag van je teruggaaf dus op tijd.

Wat kun je hiermee?

Onderzoek heeft aangetoond dat nogal wat ondernemers niet de moeite nemen de btw uit het buitenland terug te vragen.
Uiteraard moet je zelf de afweging maken of de kosten en moeite opwegen tegen de terug te krijgen btw. Voor een incidentele aankoop zal dit niet snel het geval zijn, maar koop je regelmatig over de grens, dan is dit anders. Ben je eenmaal met de teruggaafprocedure bekend, dat gaat het soepel en dat geldt ook voor je adviseur.
Laat het bij grotere bedragen dus niet te snel een fooi voor de fiscus worden …

Vraag in het buitenland betaalde btw op zakelijke aankopen terug als het bedrag opweegt tegen de kosten en moeite.
Vraag bedragen van € 400 en meer per kwartaal al in de loop van 2022 terug.
Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment (deadline 1 oktober 2022).

Ook interessant

[mpc_grid_posts preset=”preset_0″ cols=”1″ gap=”0″ items_number=”3″ thumb_height=”300″ title_margin_divider=”true” meta_margin_divider=”true” date_border_divider=”true” date_padding_divider=”true” date_margin_divider=”true” description_padding_divider=”true” description_margin_divider=”true” border_divider=”true” padding_divider=”true” overlay_title_margin_divider=”true” overlay_meta_margin_divider=”true” overlay_date_padding_divider=”true” overlay_date_margin_divider=”true” overlay_description_padding_divider=”true” overlay_description_margin_divider=”true” overlay_icons_padding_divider=”true” overlay_icons_margin_divider=”true” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__hover_border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__border_divider=”true” mpc_pagination__padding_divider=”true” mpc_pagination__margin_divider=”true” mpc_pagination__hover_border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_css=”border-color:undefined;border-style:undefined;” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_unit=”” mpc_pagination__pag_margin_divider=”true”]
Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.