Keer jij jezelf elke maand een vast salaris uit?

Keer jij jezelf elke maand een vast salaris uit?

In de boekhoudingen die ik doe zie ik slechts een enkeling die zichzelf elke maand een vast salaris uitbetaalt.
En dan bedoel ik niet de ondernemers met een B.V. bij wie er een maandsalaris is vastgesteld, ik bedoel echt de ZP’ers/ZZP’ers (ik geef de voorkeur aan de term ZP, oftewel Zelfstandige Professional). Maar je onderneemt om een inkomen te vergaren.
En nu zul je denken, ja maar alles wat er overblijft (na het betalen van de kosten en het reserveren van Belastingen) is toch van mij?
In zekere zin klopt dit wel, maar door jezelf een vast salaris te geven en de rest in het bedrijf te laten bouw je reserve op en kun je wellicht eens een goede investering doen om je bedrijf te laten groeien.

Het geeft ook rust om elke maand een vast bedrag te krijgen.

En door niet alles gelijk uit het bedrijf te trekken kun je dan ook in een maand dat het wat minder gaat toch jezelf nog je salaris uitkeren. Wie ben ik? Ik ben Lissa Agema van Focus op Winst. Mijn missie is om ondernemingen financieel gezond te maken. Mijn focus ligt op ZP’ers/ZZP’ers en dan vooral bij online ondernemers. In de afgelopen acht jaar heb ik gewerkt als Virtueel Assistent en daarbij mocht ik ook al veel boekhoudklussen op me nemen. En hierbij betrof het vaak online ondernemers die ook internationaal ondernemen en van online betaalmethodes gebruik maken. Veel boekhouders en accountants moet ik vaak uitleggen hoe dit zit. De traditionele boekhoudprogramma’s zijn hier vaak niet op ingericht. Terwijl zij dan hun vakjargon over mij uitstorten, snappen zij dan mijn vakjargon niet. Het is alsof we dan 2 verschillende talen spreken.
Maar ondertussen begrijp ik het vakjargon van de boekhouders en accountants en kan ik hen ook duidelijk maken welke kennis zij missen.

Samen komen we er dan wel weer uit en klopt ook alles voor de Belastingdienst.

Het vak van Virtueel Assistent trok me niet echt meer aan.
Ik deed teveel verschillende dingen. Van websites maken, tot transcriptieverslagen, van online academies tot video’s ondertitelen en dan ook nog boekhoudingen en debiteurenbeheer. Maar…ik heb wel in heel veel bedrijven meegekeken en zelf als ondernemer zijnde weet ik heel veel van bedrijven opzetten, administratie, verdienmodellen en zichtbaar (online) ondernemen.

Afgelopen jaar raakte ik geïnteresseerd in investeren en daarbij zag ik ook hoe geld nu echt werkt. Na deze zomer een aantal boeken over investeren en geld te lezen ging bij mij de knop om. Ineens wist ik het…ik wil ondernemingen financieel gezond maken.

Ook mijn eigen bedrijf heb ik financieel gezond gemaakt. Ook bij mij ging het niet goed en er waren maanden dat er meer geld uit ging dan dat er binnen kwam. Dat leverde ook nog weleens lastige situaties op en ook nog wat slapeloze nachten. En wat een rust ervaar ik nu, nu alles zo overzichtelijk is en ik weet dat ik mijn bedrijf op mijn kasstromen kan sturen in plaats van op boekhoudcijfers. Ja, je leest het goed….ik stuur niet op boekhoudcijfers maar op kasstromen!

Mijn missie is nog steeds om ondernemers te helpen.

Ik zie verschillende ondernemers, ondernemers die eigenlijk nog steeds niet van de grond lijken te komen, maar ook ondernemers die inmiddels tonnen verdienen. En dan lijkt het misschien of degenen die tonnen verdienen het goed doen, maar in werkelijkheid doet maar een klein deel het goed. Hoe meer omzet je hebt, hoe meer kosten je hebt, je levensstijl wordt luxer en voor je het weet heb je meer kosten dan er binnen komt. Dan heb je het wellicht nog wel slechter dan wanneer je onderneming niet echt van de grond komt. Of misschien heb je te maken met een schuld en probeer je deze zo hard af te lossen en gaat er op andere vlakken wat mis. In deze gevallen kan ik helpen!

Wil je meer weten? Wil jij graag een financieel gezond bedrijf waarop je verder kunt bouwen?

Neem dan contact met me op via info@focusopwinst.nl

Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.