Beste voorbereiding op belastingcontrole

Door de coronacrisis zijn belastingcontroles op een zeer laag pitje komen te staan. De Belastingdienst gaat echter de komende jaren de controles weer opvoeren.

Vooraf bericht. Een boekenonderzoek wordt altijd vooraf schriftelijk aangekondigd door de Belastingdienst. In deze brief staat ook op welke belastingmiddelen en jaren de controle ziet, bijv. de aanvaardbaarheid van de btw-aangiften over de jaren 2017 tot en met 2021.
Let op. Dit betekent niet dat de Belastingdienst het onderzoek niet kan uitbreiden. Als daartoe aanleiding is, kunnen zij meerdere jaren en andere belastingsoorten aan het boekenonderzoek toevoegen..

Tekst loopt verder onder afbeelding

Hoe pak je dit het beste aan?

Aparte kamer. Het is raadzaam om de controlerend ambtenaar een aparte kamer binnen jouw bedrijf ter beschikking te stellen. Hierdoor verstoren zijn werkzaamheden jouw werknemers zo min mogelijk. Zorg ervoor dat de gevraagde stukken in deze kamer aanwezig zijn.

Contactpersoon. Benoem een van jouw werknemers tot contactpersoon. Spreek met de controleur af dat hij zich bij vragen of behoefte aan aanvullende stukken enkel richt tot deze contactpersoon.

Informatie. Verder is het natuurlijk van belang welke informatie je wel of niet moet verstrekken aan de controleur.

Tips

Tip 1.  Als de controleur stukken wil kopiëren, dan is het raadzaam deze kopieën dubbel te maken. Zo weet je waarop zijn controle zich richt.
Tip 2. Geef verder slechts antwoord op concrete vragen. Als de controlerend ambtenaar bijv. vraagt om ‘alle stukken inzake …’, vraag dan welke stukken hij precies wil hebben. Dit voorkomt onduidelijkheid en bovendien lever je zo niet meer informatie aan dan noodzakelijk.
Tip 3. Laat de controleur zijn vragen opsparen.

Tekst loopt verder onder afbeelding

Uw winstadviseur erbij betrekken.

Het is raadzaam om jouw winstadviseur direct aan het begin van het controletraject erbij te betrekken. Jouw winstadviseur kan dan tijdens de eerste besprekingen in de gaten houden of de door de controleur gestelde vragen wel door de beugel kunnen of dat jij in jouw enthousiasme niet meer vertelt dan nodig. De controleur mag jou bijv. niet aan een vragenvuur onderwerpen.

Geef alleen antwoord op concrete vragen. Als de controleur bijv. vraagt om ‘alle stukken inzake …’, vraag dan welke stukken de controleur precies wil hebben.

Ook interessant

[mpc_grid_posts preset=”preset_0″ cols=”1″ gap=”0″ items_number=”3″ thumb_height=”300″ title_margin_divider=”true” meta_margin_divider=”true” date_border_divider=”true” date_padding_divider=”true” date_margin_divider=”true” description_padding_divider=”true” description_margin_divider=”true” border_divider=”true” padding_divider=”true” overlay_title_margin_divider=”true” overlay_meta_margin_divider=”true” overlay_date_padding_divider=”true” overlay_date_margin_divider=”true” overlay_description_padding_divider=”true” overlay_description_margin_divider=”true” overlay_icons_padding_divider=”true” overlay_icons_margin_divider=”true” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__hover_border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__border_divider=”true” mpc_pagination__padding_divider=”true” mpc_pagination__margin_divider=”true” mpc_pagination__hover_border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_css=”border-color:undefined;border-style:undefined;” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_unit=”” mpc_pagination__pag_margin_divider=”true”]
Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.