Voorlopige aanslag 2022 met partnerverdeling aftrekposten

Lag jouw voorlopige aanslag voor 2022 al in de bus? Voor het eerst heeft de fiscus hierin jouw aftrekposten optimaal verdeeld tussen jou en je partner. Toch is het raadzaam om zelf nog een en ander te checken. Waarom is dat?

Wellicht al ontvangen … Bij zo’n 4 miljoen belastingplichtigen valt de voorlopige aanslag voor 2022 in de bus. Ook de meeste zelfstandig ondernemers kunnen zo’n voorlopige aanslag tegemoetzien. De voorlopige aanslag zorgt ervoor dat je jouw belastingschuld in 11 termijnen al in de loop van 2022 betaalt. De eerste vervalt in februari en de laatste in december.
Betaal je ineens, dan krijgt je geringe korting op basis van een rente van 0,01%. De voorlopige aanslag van 2022 bevat een optimale verdeling van de aftrekposten die je tussen jou en je partner kunt verdelen. Op deze manier profiteer je hiervan al in de loop van het jaar. Toch blijft het van belang jouw voorlopige aanslag goed te checken.

Op basis van je verleden wel oké?

De Belastingdienst schat jouw aftrekposten in op basis van jouw verleden. Daarbij verdeelt men deze optimaal, wat er meestal op neerkomt dat degene met het hoogste inkomen alle of de meeste aftrek krijgt toegedeeld.

Punt van aandacht. Een punt van aandacht is dat jouw aftrekposten in 2022 niet hetzelfde hoeven te zijn als dit jaar. Misschien heb je bijv. wel minder of meer aftrek hypotheekrente, omdat je dit jaar jouw hypotheek hebt vernieuwd of overgesloten of dat je dit in de loop van 2022 gaat doen. Een lagere hypotheekrente levert natuurlijk ook minder aftrek op en dus is het goed dit dan te corrigeren.
Jouw voorlopige aanslag herzien is vrij eenvoudig zelf te realiseren via de website van de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl ).

Tekst loopt verder onder afbeelding

Welke aftrekposten? De aftrekposten die je met jouw partner mag verdelen, betreffen met name de hypotheekrente, giften, zorgkosten, betaalde alimentatie en studiekosten. Bij de aftrek van de hypotheekrente moet je eerst salderen met de bijtelling voor de eigen woning, het eigenwoningforfait. Alleen dit saldo mag je onderling verdelen.

Box 3. Het is onduidelijk of ook jouw vermogen in box 3 optimaal door de fiscus wordt verdeeld over jou en je partner. Meestal is een fiftyfiftyverdeling het voordeligst, maar niet altijd, bijv. als jij jouw partner vermogen in box 3 toedeelt, om zo te voorkomen dat niet alle heffingskortingen helemaal kunnen worden benut.

Winstontwikkeling. Behalve de fiscale aftrekposten is ook jouw winstontwikkeling van belang voor jouw voorlopige aanslag, met name in deze coronatijd. Misschien is 2020 of 2021 een slecht of wellicht juist een bijzonder goed jaar voor je geweest of wijkt jouw winst door andere oorzaken sterk af van het verleden, zoals een gerealiseerde boekwinst. Zorg er in ieder geval voor dat de winst in jouw voorlopige aanslag zo goed mogelijk aansluit bij de te verwachten winst voor 2022. Ook nu kan je jouw voorlopige aanslag hoger of lager bijstellen als dit jouw winst beter benadert. Op deze manier kan je ook voorkomen dat je belastingrente moet betalen. Deze kent momenteel een tarief van 4%.

Altijd definitieve aanslag

Als je een voorlopige aanslag krijgt, wordt deze altijd gevolgd door een definitieve. Hier kan echter wel een aantal jaren overheen gaan, dus is het altijd van belang dat jouw voorlopige aanslag zo goed mogelijk bij jouw definitieve aansluit.
Daarom is het ook raadzaam jouw voorlopige aanslag al in de loop van het jaar te wijzigen als je merkt dat er verschillen ontstaan, bijv. omdat jouw winst zich onverwacht positief of negatief ontwikkelt. Je bespaart zo belastingrente als je moet bijbetalen. Krijg je belasting terug, dan krijg je in de meeste gevallen geen rentevergoeding. Expres te veel belasting betalen loont dus niet.

Controleer jouw voorlopige aanslag en pas deze aan als dit beter aansluit bij de te verwachten situatie. Je voorkomt financiële problemen en het betalen van belastingrente. Sta niet alleen stil bij jouw aftrekposten, maar ook bij de te verwachten winst.

Ook interessant

[mpc_grid_posts preset=”preset_0″ cols=”1″ gap=”0″ items_number=”3″ thumb_height=”300″ title_margin_divider=”true” meta_margin_divider=”true” date_border_divider=”true” date_padding_divider=”true” date_margin_divider=”true” description_padding_divider=”true” description_margin_divider=”true” border_divider=”true” padding_divider=”true” overlay_title_margin_divider=”true” overlay_meta_margin_divider=”true” overlay_date_padding_divider=”true” overlay_date_margin_divider=”true” overlay_description_padding_divider=”true” overlay_description_margin_divider=”true” overlay_icons_padding_divider=”true” overlay_icons_margin_divider=”true” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__hover_border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__border_divider=”true” mpc_pagination__padding_divider=”true” mpc_pagination__margin_divider=”true” mpc_pagination__hover_border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_css=”border-color:undefined;border-style:undefined;” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_unit=”” mpc_pagination__pag_margin_divider=”true”]
Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.