Producten en/of diensten verkopen via Bol.com

Producten en/of diensten verkopen via Bol.com 

Ik zie steeds meer ondernemers een derde partij als springplank gebruiken om producten te verkopen. En op zich is dat een hele goede zet. Zo kun je bekendheid gaan genereren voor je eigen webwinkel….mits je zelf ook een webwinkel hebt. 

Waar je met deze opzet goed naar mag kijken is het administratieve proces, daar zie ik als Winstadviseur het vaak helemaal mis gaan.

Wanneer je als klant iets koopt bij Bol.com wat via een wederverkoper gaat dan ontvangt de klant van Bol.com geen factuur maar een betaalbewijs. 

Wat is het verschil?  

Op een factuur staat de BTW uitgesplitst en op het betaalwijs staat niks over BTW.  

Ik zie dit vaak bij mijn klanten terug komen, zij leveren geen factuur voor de boekhouding aan maar een betaalbewijs, ze hebben niet in de gaten dat ze geen BTW kunnen verrekenen en dat is soms best vervelend als het bijvoorbeeld om grote bedragen gaat. 

Waarom is dat zo? 

Wanneer Bol.com zelf de leverancier is dan is Bol.com BTW plichtig en moeten ze een factuur met BTW uitreiken. Maar verkopen ze iets via het partnerprogramma dan zijn ze een doorgeefluik geworden en ben je als ondernemer degene die de factuur moet uitreiken. 

Bol.com zet op de betaalspecificaties naar hun klant dat ze de factuur bij de ondernemer kunnen opvragen maar dit gaat vaak mis omdat de ondernemer helemaal niet te bereiken is, of de ondernemer wil geen factuur sturen. Voor ondernemers die onder de BTW vrijstelling vallen is dit op zich ook niet meer verplicht en ook wanneer je uitsluitend aan particulieren levert is dit niet verplicht, echter voor een zuivere administratie is het wel zo handig om het wel te doen.

Mocht je een keer een controle krijgen van de Belastingdienst dan is het wel zo handig om in 1x alles aan te kunnen tonen. 

Hoe werkt het in de boekhouding…. 

Bol.com stuurt naar de wederverkoper, jij als ondernemer, een maandelijkse factuur met overzicht van gemaakte kosten en de BTW over deze kosten. Daarnaast staat vermeld hoeveel omzet er door de wederverkoper gemaakt is en wat er overgemaakt wordt naar de wederverkoper. Hier staat geen BTW bij vermeld, het is slechts een melding van wat er overgemaakt is. 

Als wederverkoper zorg je dat er verkoopfacturen gemaakt zijn. 

Doe je zelf je boekhouding? Afhankelijk van welk boekhoudpakket je gebruikt maak je een extra rekening of extra kostenplaats of extra grootboek aan waarop je deze bedragen tegen elkaar kunt laten weglopen. 

Werk je met een Winstadviseur, boekhouder of accountant dan zorg je dat deze zowel de verkoopfacturen als de Bol.com facturen krijgt zodat deze goed geboekt kunnen gaan worden.  

Ook interessant

[mpc_grid_posts preset=”preset_0″ cols=”1″ gap=”0″ items_number=”10″ thumb_height=”300″ title_margin_divider=”true” meta_margin_divider=”true” date_border_divider=”true” date_padding_divider=”true” date_margin_divider=”true” description_padding_divider=”true” description_margin_divider=”true” border_divider=”true” padding_divider=”true” overlay_title_margin_divider=”true” overlay_meta_margin_divider=”true” overlay_date_padding_divider=”true” overlay_date_margin_divider=”true” overlay_description_padding_divider=”true” overlay_description_margin_divider=”true” overlay_icons_padding_divider=”true” overlay_icons_margin_divider=”true” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__hover_border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__border_divider=”true” mpc_pagination__padding_divider=”true” mpc_pagination__margin_divider=”true” mpc_pagination__hover_border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_css=”border-color:undefined;border-style:undefined;” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_unit=”” mpc_pagination__pag_margin_divider=”true”]
Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.