Heb je een webshop en/of online platform? Dit gaat er veranderen…

Heb je een webwinkel of online platform?                            De regels hiervoor gaan veranderen! Er ligt namelijk een wetsvoorstel om meer en betere informatie te geven aan consumenten.

Tekst loopt verder onder afbeelding

Wat staat er in dit voorstel?

  • Het wordt verboden om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft of dat je hebt betaald om een hogere plaatsing te krijgen.
  • Jij, als online handelaar moet consumentenbeoordelingen voor publicatie controleren op echtheid.
  • Het wordt verboden dat jij valse consumentenbeoordelingen plaatst of laat plaatsen.
  • Consumenten krijgen meer rechten als ze gebruik maken van jouw ‘gratis’ digitale diensten waarvoor zij hun persoonlijke gegevens moeten opgeven, zoals sociale media. 

Deze nieuwe regels worden tegelijk in de hele EU ingevoerd. Het voordeel hiervan is dat consumenten makkelijk over de grens online aankopen kunnen doen en dat jij als ondernemer een gelijker speelveld op de Europese markt krijgt.

Tekst loopt verder onder afbeelding

Wanneer?

De wijzigingen die volgen uit de Richtlijn (EU) 2019/2161 wat betreft betere handhaving en modernisering van de regels voor consumentenbescherming gaan naar verwachting in      op 28 mei 2022.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

 

Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.