Op fietse…

Op fietse…

Zoals Skik het zo mooi bezong…
Lekker vrij en alles kunnen zien.
Eens wat anders als met de auto!

Wist je al dat je per 1 januari een fiets van de zaak kunt aanschaffen?

Video van Skik met nummer Op Fietse.

Bijna iedereen kent de fiscale regeling voor een onbelaste fiets van de zaak. Helaas gold deze regeling alleen voor werknemers en niet voor ondernemers. Maar er is goed nieuws…sinds 1 januari kun je ook als ondernemer een fiets van de zaak hebben.

De fiscale fietsregeling in de loonheffing (oftewel voor werknemers) komt er kort gezegd op neer dat het onder voorwaarden mogelijk is om een werknemer onbelast een  fiets  van de zaak te verstrekken. Maar ook als ondernemer kun je een  fiets  van de zaak aanschaffen. Hoe zit dat? We leggen het je hieronder uit:

Fiets  op de zaak kopen

Zakelijk gebruik van de  fiets. 
Als ondernemer is het mogelijk om een  fiets  niet privé maar zakelijk aan te schaffen. Voorwaarde hierbij is wel dat de  fiets  voor minimaal 10% ook zakelijk wordt gebruikt. Je moet zodoende af en toe ook op je  fiets  naar een klant of je boekhouder rijden. Dat zal in de praktijk niet zo’n probleem zijn.

Afschrijven. 
Door dit (beperkt) zakelijke gebruik is het toegestaan om de  fiets  als bedrijfsvermogen in jouw balans op te nemen. Vervolgens kun je ten laste van jouw fiscale winst hierover afschrijven. Deze afschrijving moet plaatsvinden over een periode van vijf jaar en rekening houden met een restwaarde.

Extra aftrek.
Daarnaast kun je mogelijk profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je op jaarbasis voor meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen, dan krijg je een extra aftrekpost. Meestal bedraagt deze aftrek 28% van de totale investeringen.

Hoe zit het met de btw? 
Het spreekt voor zich dat je alleen de btw mag verrekenen voor zover deze zit op het zakelijk gebruik van de fiets. Dus als je verwacht de fiets voor 1/3 deel zakelijk te gebruiken en voor 2/3 deel privé, dan is slechts 1/3 deel van de btw verrekenbaar!

Let op:  Woon-werkverkeer wordt voor de btw als privé aangemerkt.

Winstcorrectie. 
Verder moet je ook een winstcorrectie maken voor het privégebruik van de fiets. Deze correctie wordt berekend door de kilometerprijs van de  fiets  te vermenigvuldigen met het aantal privékilometers. Hierbij mag je de woon-werkkilometers wel weer als zakelijk aanmerken.

Voorbeeld; 
Stel, je koopt op de zaak een elektrische  fiets  met alles erop en eraan. De aanschafprijs bedraagt € 2.800,- (incl. btw). Je gaat de  fiets  voor 1/3 zakelijk gebruiken en voor 2/3 privé. Je maakt geen woon-werkkilometers. De jaarlijkse kosten van de  fiets  bedragen € 700,- (incl. afschrijving). Hoeveel aftrek levert dit je dan op?

Bron: Tips en Advies Eenmanszaak Indicator

Motor of scooter van de zaak. Het vorenstaande geldt ook voor bijvoorbeeld een motor of een scooter van de zaak.

Fiets  privé kopen

Declareren. 
Het is overigens ook mogelijk om de  fiets  niet zakelijk te kopen maar privé. In dat geval kun je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer (ook woon-werkverkeer) aan jouw onderneming in rekening brengen.

Tip.  
Bereken welke optie voor jou voordeliger is: de  fiets  kopen op de zaak en aftrek van een deel van de kosten of de  fiets  privé aankopen en de zakelijke kilometers declareren.

Koop je een fiets op de zaak, dan is het mogelijk een deel van de kosten in aftrek te brengen op uw winst. Bovendien kunt u (max. 28%) KIA claimen).Je moet de fiets dan wel voor minimaal 10% zakelijk gebruiken

Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.