Coronasteunpakket stopt per 01.10.2021

Uit een Kamerbrief blijkt dat het generieke coronasteunpakket niet wordt verlengd. Een aantal specifieke regelingen blijft wel van kracht. Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Kamerbrief. Per 1 oktober 2021 worden de generieke coronasteunmaatregelen stopgezet. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf deze datum niet worden verlengd. Voor branches die nog last ondervinden van de coronamaatregelen, wordt gekeken of hiervoor nog een speciale regeling komt.

Terugbetalen opgebouwde belastingschulden. Per 1 oktober 2021 ben je als ondernemer weer verplicht om de lopende belastingverplichtingen tijdig te voldoen. Als je vanwege de coronacrisis een belastingschuld hebt opgebouwd, zul je deze moeten gaan aflossen. Het kabinet heeft de datum waarop uiterlijk moet worden gestart met het aflossen van de opgebouwde belastingschuld, uitgesteld naar 1 oktober 2022. Ook heeft het kabinet de aflossingstermijn verlengd naar 60 maanden. Dit betekent dat de opgebouwde schuld uiterlijk op 1 oktober 2027 volledig moet zijn afgelost. Tip. De verlengde aflossingstermijn van 60 maanden gaat gelden voor alle schulden van ondernemers die uitstel van belastingbetaling vanwege de coronacrisis hebben gekregen, ook als er geen verlengingsverzoek is gedaan.

Invorderingsrente. De invorderingsrente, die tot en met het einde van 2021 0,01% bedraagt, wordt per 1 januari 2022 vastgesteld op 1%. Op 1 juli 2022 wordt de rente verhoogd naar 2%. Hierna wordt de invorderingsrente op 1 januari 2023 vastgesteld op 3% en vervolgens wordt vanaf 1 januari 2024 het gebruikelijke tarief van 4% gehanteerd.

Overige fiscale coronasteunmaatregelen. Het kabinet continueert een aantal fiscale coronamaatregelen tot het einde van 2021. Zo wordt:

  • de onbelaste reiskostenvergoeding voortgezet. Je kunt dus tot 1 januari 2022 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen onbelast blijven vergoeden. Ook als jouw werknemers vanwege corona thuiswerken. Let op. De vergoeding moet wel al voor 13 maart 2020 zijn toegekend;
  • de maatregel met betrekking tot het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij vanwege de coronacrisis van hun hypotheekverstrekker een hypotheekbetaalpauze krijgen, verlengd tot het einde van 2021.

Vanaf 1 oktober 2021 moet je weer tijdig aan je lopende belastingverplichtingen voldoen. De onbelaste reiskostenvergoeding voor jouw werknemers mag worden voortgezet.

Ook interessant

[mpc_grid_posts preset=”preset_0″ cols=”1″ gap=”0″ items_number=”3″ thumb_height=”300″ title_margin_divider=”true” meta_margin_divider=”true” date_border_divider=”true” date_padding_divider=”true” date_margin_divider=”true” description_padding_divider=”true” description_margin_divider=”true” border_divider=”true” padding_divider=”true” overlay_title_margin_divider=”true” overlay_meta_margin_divider=”true” overlay_date_padding_divider=”true” overlay_date_margin_divider=”true” overlay_description_padding_divider=”true” overlay_description_margin_divider=”true” overlay_icons_padding_divider=”true” overlay_icons_margin_divider=”true” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__hover_border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_button__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__border_divider=”true” mpc_pagination__padding_divider=”true” mpc_pagination__margin_divider=”true” mpc_pagination__hover_border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__border_css=”border-color:undefined;border-style:undefined;” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_divider=”true” mpc_pagination__mpc_tooltip__padding_unit=”” mpc_pagination__pag_margin_divider=”true”]
Aanmelden voor nieuwsbrief Focus op Winst
Vul hier jouw gegevens in als je de nieuwsbrief wilt ontvangen.