Nieuwe kleineondernemersregeling
(KOR vanaf 2020).
Deze zit anders in elkaar dan de oude regeling en ik geef je graag wat informatie hierover.
De nieuwe KOR is een algehele vrijstelling van BTW-verplichtingen wat betekent dat je geen BTW hoeft te rekenen wanneer je iets verkoopt en ook geen BTW mag aftrekken als voorbelasting.
De nieuwe KOR is bedacht om e.e.a. eenvoudiger te maken maar er zitten wel wat haken en ogen aan.
Zolang je minder dan 20.000 euro aan omzet maakt (ex BTW), kun je hier voor in aanmerking komen. Het gaat hierbij echter alleen om omzet die in Nederland is belast met BTW. Lever je ook aan buitenlandse klanten (zowel als intracommunautaire levering als met buitenlandse BTW) dan telt die omzet niet mee.
De Belastingdienst heeft een rekenhulp gemaakt waarmee je kunt bepalen of je voor de nieuwe KOR in aanmerking komt. Klik hier voor de rekenhulp.
Ben je op dit moment al vrijgesteld van BTW?
Als je reeds vrijgesteld bent van BTW, dan zul je automatisch onder de nieuwe KOR vallen vanaf 2020. Verandert er dit jaar nog iets in jouw dienstverlening waardoor je dit jaar juist wel BTW gaat betalen dan moet je hier goed rekening mee houden.
Heb je gebruik gemaakt van de oude KOR en/of ga je dit in 2019 doen?
Als je gebruik hebt gemaakt van de oude KOR en je wilt gebruik gaan maken van de nieuwe KOR vanaf 2020, dan zul je voor 20 november 2019 een aanvraag moeten indien bij de Belastingdienst. Klik hier voor de aanvraag.
De vraag is echter of je dat wel of niet moet doen. De oude regeling dwong jou niet om een keuze te maken of je BTW rekent of niet. De nieuwe KOR dwingt jou wel om deze keuze te maken en dat heeft consequenties voor jouw facturen, prijzen en administratie.
Nieuwe KOR regeling en dan?
Val je vanaf 2020 onder de nieuwe KOR dan zit je daar 3 jaar aan vast tenzij jouw omzet in rubriek 1 meer dan 20.000 euro wordt. Vanaf dat moment moet je dan weer BTW gaan rekenen en aangifte doen. Dat betekent dat jouw klanten opeens BTW moeten betalen en jouw prijzen hoger worden. Het kan ook zijn dat je jouw prijzen liever niet verhoogt en dus minder omzet gaat maken.
Is het allemaal wel zo veel eenvoudiger geworden?
In zekere zin wel want de oude KOR is feitelijk afgeschaft en je moet nu kiezen of je BTW-vrijgesteld wilt worden (mits je aan de voorwaarden voldoet) of niet. Alleen is het nu veel lastiger geworden om te bepalen wat verstandig is voor jou en het kan halverwege het jaar opeens veranderen met alle administratieve gevolgen van dien. Je hoeft het weliswaar niet met terugwerkende kracht allemaal aan te passen maar je moet wel anders gaan factureren. Als je een webshop hebt of een ander facturatiesysteem waar vaste prijzen in staan zoals bijvoorbeeld in Autorespond, zul je mogelijk ook e.e.a. moeten aanpassen.
Bovendien moet je goed in de gaten gaan houden of en wanneer je boven de grens van 20.000 euro omzet komt. Wanneer je hier te laat mee bent, dan moet je mogelijk later met terugwerkende kracht BTW gaan afdragen en al jouw uitgaven waar BTW op zit vanaf het omslagmoment opnieuw boeken. Dat is vooral een probleem voor ondernemers die een omzet hebben (vlak) onder 20.000 euro en toch kiezen voor de nieuwe regeling.
Je moet dus nu al gaan inschatten of je onder of boven de 20.000 euro omzet komt volgend jaar. Kies je niet voor de nieuwe regeling en blijk je achteraf onder de 20.000 omzet uit te komen, dan loop je fiscaal voordeel mis welke je waarschijnlijk niet achteraf kunt herstellen. Kies je voor de nieuwe regeling en komt jouw omzet toch boven de 20.000 euro, dan moet je vanaf dat moment jouw administratie aanpassen.
Let op. Het gaat hier puur over de omzet ex BTW. Het gaat hier niet over de winst. Je kunt dus niet aan het einde van het jaar nog even wat kosten maken om de regeling te beïnvloeden. Dat was bij de oude KOR wel het geval.
De oude regeling had als voordeel dat de KOR werd berekend wanneer deze van toepassing was en het facturatieproces steeds hetzelfde was. Met de nieuwe KOR moet je opeens van te voren besluiten of je helemaal vrijgesteld van BTW wilt worden met alle administratieve gevolgen van dien en het risico dat je ergens in het jaar alles toch weer moet omgooien.
Zelf vind ik het een slechte regeling. Ondernemers met een blijvend lage omzet gaan er nauwelijks op vooruit. Zij hebben wel het voordeel dat zij makkelijker worden vrijgesteld van BTW. Ondernemers met een omzet onder 20.000 euro maar met een groeiperspectief zullen mogelijk niet kiezen voor deze regeling omdat het teveel administratief gedoe oplevert als de omzet stijgt en lopen dan in eerste instantie fiscaal voordeel mis.
Je kunt de keuze of je wel of niet gebruik maakt van de nieuwe regeling 1x per 3 jaar maken. Juist bij kleine ondernemers kan de omzet heel wisselend zijn en de oude KOR ging daar flexibel mee om. De nieuwe KOR is niet flexibel (behalve in het nadeel van de ondernemer) en dwingt ondernemers een keuze te maken die mogelijk jaren lang fiscaal nadeel oplevert. Neem als voorbeeld een ondernemer die geen gebruik maakt van de nieuwe regeling en vervolgens door omstandigheden 3 jaar lang weinig omzet maakt. Dat betekent 3 jaar lang geen fiscaal voordeel welke de oude regeling wel bood.
Maar andersom als de ondernemer in een van deze jaren toch boven de 20.000 euro omzet komt dan moet de administratie vanaf dat moment weer omgegooid worden.
Het blijft dus lastig kiezen.
Mijn tip is om alleen van deze regeling gebruik te maken wanneer je al een paar jaar een lage omzet hebt en geen verwachting hebt om meer omzet en winst te gaan behalen.
Ik heb een omzet ruim onder de 20.000 per jaar en hoefde daardoor de btw niet af te dragen (ik bleef altijd onder de vrijstellingsgrens), wat toch weer een leuk extraatje was.
Als ik het goed begrijp is dit voordeel straks compleet verdwenen, ongeacht of je nu wel of niet kiest voorde nieuwe KOR. Ik ben dat extraatje dus vanaf 2020 sowieso kwijt, klopt dat?
Hoi Marian,
De huidige KOR is gerelateerd aan de BTW.
De nieuwe KOR is gerelateerd aan de omzet.
Wanneer je onder de 20.000 euro per jaar aan omzet zit en je hebt geen verwachting om binnen 3 jaar hier overheen te komen, dan kun je je aanmelden voor de nieuwe KOR.
Maar dat betekent dan wel dat je vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar facturen zonder BTW mag versturen.
Ik weet niet wat voor bedrijf je hebt, maar het kan consequenties hebben zoals het feit dat bedrijven graag facturen met BTW ontvangen om zo BTW te kunnen verrekenen.
Werk je echt hobbymatig en met particulieren dan is dit niet zo’n probleem.
Ook mag je geen BTW terugvragen dat op inkoopfacturen staat.
Je werkt dan dus helemaal zonder BTW.
Maar kom je in de komende 3 jaar wel over de 20.000 euro omzet dan moet je met terugwerkende kracht nog BTW gaan afdragen.
Als beletterings/reclamebedrijf doe ik veelal alles voor bedrijven en zelden voor particulieren.
De oude regeling kon ik op het einde van het jaar suppletie aanvragen en de btw die ik had afgedragen gedeeltelijk terug vorderen als bleek dat ik in aanmerking kwam van de KOR,
ook mijn grondstoffen, machines, opslagmedia, etc. wat ik nodig heb om te werken had ik recht om teruggaaf van de BTW die op die producten zit.
Dit vervalt allemaal en stopt mij als ik onder de 20.000 per jaar val in een hoekje bij de hobbyisten (voorheen kon een bedrijf aan de factuur niet afleiden of je gebruik maakte van de KOR), want zo gaan afnemers me nu geheid zien als ze producten / diensten van me afnemen. Ik denk dat deze regeling in alle opzichten niet altijd een voordeel oplevert voor de kleine ondernemers die veelal met bedrijven zaken doen. Administratievoordeel op de koop toe gelaten.
Hallo John,
In jouw geval zou ik ook adviseren om niks me de nieuwe KOR te doen maar gewoon als BTW ondernemer te handelen, zoals je gewend bent.
Met vriendelijke groet,
Lissa Agema
Dat was niet mijn vraag. Het ging om het niet hoeven afdragen van bij klanten in rekening gebrachte btw. Als ik het goed begrijp gaat mij dat een flink nadeel opleveren, of ik nu wel of niet kies voor btw.
Hoi Marian, Dat klopt zoals ik het ook zie. Mijn ondernemingsinkomen werd aardig opgekrikt door het in rekening te mogen brengen van btw aan mijn opdrachtgevers, maar doordat ik onder de grens van volledige btw betaling gebleven ben (1883 EUR) leverde mij dat zo tussen de 1000 en 1200 euro extra op per jaar aan teruggevraagde BTW, welk bij mijn inkomen kwam. Onder de nieuwe rekening mag ik geen btw meer rekenen en ga ik er financieel veel op achteruit. Het enige dat blijft is een administratief tijdsvoordeel, maar dat is bij lange na niet in verhouding ten opzichte van het verlies van 1000-1200 inkomen per jaar mislopen. En aan jouw vraag te zien zit jij zo’n beetje in hetzelfde schuitje.
Lissa, de vraag was of in deze situatie de nieuwe OVOB een achteruitgang is ten opzichte van de oude KOR? Het antwoord, is “ja”. Helaas wordt wederom de kleine ondernemer gepakt. *zucht*
Hoi Marian,
Als je onder de 20.000 euro omzet per jaar hebt dan kun je mogelijkerwijs de nieuwe KOR aanvragen.
Dit moet voor 20 november aangevraagd zijn bij de Belastingdienst.
Als dit toegekend wordt dan mag je geen BTW meer berekenen aan je klanten.
Maar je mag ook geen BTW van inkoopfacturen in mindering brengen.
Dat is wat je nu dan ook hebt als je nu een algehele BTW vrijstelling hebt.
Er zitten dus nog heel wat haken en ogen aan en ik adviseer je om je aan te melden voor de Online Masterclass op 7 of op 17 oktober.
Zo weet je zeker of het voor jou handig is om de nieuwe KOR aan te gaan vragen.
Ik hoop dat dit je vraag voor nu beantwoord heeft.
Dit is de link naar een overzicht van de Online Masterclass en andere workshops: http://focusopwinst.nl/webinarsenworkshops/
Hendrik
Let op; Er is veel onduidelijkheid over de nieuwe KOR maar hij is zeer nadelig voor kleine ondernemers die b.v. een product maken dat zij aan grotere bedrijven verkopen. Hiervoor kan men onder de oude KOR regeling een btw factuur uitschrijven die deze bedrijven bij in en weder verkoop kunnen verrekenen, de kleine ondernemer mag zijn in rekening gebrachte btw houden en bij zijn inkomsten optellen waarover hij na aftrek van zijn bedrijfskosten I.B betaalt. Dit is bij de nieuwe regeling niet meer toegestaan terwijl in zijn prijs de btw inkomsten zijn verdisconteerd waardoor hij zijn product of diensten duurder moet maken om zijn zelfde inkomsten te behouden, terwijl het grotere bedrijf waaraan hij verkoopt of diensten levert geen btw meer kan verrekenen, maar bij wederverkoop van het product deze wel in rekening moet brengen. Nu moet een kleine ondernemer tegen zijn jarenlange vaste afnemers zeggen U krijgt geen btw factuur meer maar ik reken wel een hogere prijs, die zal zeggen ik doe geen zaken meer met U maar ik zoek wel een echte ondernemer die mij een btw fractuur kan uitschrijven… Daarom is het voor veel kleine ondernemers zeer nadelig dat men bij de nieuwe KOR geen btw factuur meer mag versturen en zullen zij daardoor hun toch al kleine inkomen nog verder zien dalen. Wil je ook als kleine ondernemer serieus genomen worden is het uitschrijven van een btw factuur belangrijk, en het beetje extra werk dat daarbij hoort is een normaal onderdeel van een administratie van een ondernemer.
Hallo Hendrik,
Er is inderdaad veel onduidelijkheid en de nieuwe KOR is niet voor iedereen zo voordelig.
Op 7 en 17 oktober geef ik een Online Masterclass KOR 2020.
Dan vertel ik meer over de nieuwe KOR regeling.
Zie ook: http://focusopwinst.nl/webinarsenworkshops/
Veaag: hoe zit dat met de inkoop van producten die je nodig hebt voor je werk? Eerst kriig je de btw daar van terug. Je betaalt er wel btw voor maar krijgt niets terug. Of wordt dit verrekend met je inkomstenbelasting? Anders hebben we toch echt een groot probleem??
En wat als ik er voor kies om niet mee te doen aan deze regeling ook al zit ik onder de 20.000? Wat heeft dat voor gevolgen?
Hallo Burny,
Sorry, ik had een hele lading spam binnen gekregen en zie nu pas je bericht.
Wanneer je wel kiest voor de nieuwe KOR dan mag je geen BTW berekenen op verkoop en geen BTW terug vragen op inkoop.
Heb je veel inkoop dan is het voordeel zo weg, maar er zitten meer haken en ogen aan.
Op 12 november geef ik nog 1x de Online Masterclass KOR 2020 en dan leg ik alles hierover uit.
Dit is wellicht wel iets voor jou zodat je zeker weet of de nieuwe KOR wel of juist niet geschikt voor je is.
Zie voor meer info: Webinars en Workshops
Beetje wrang, ik werk ook wel eens met bedrijven waar ik een totaal product inkoop en dit weer verkoop met een meerprijs.
Voor een inkoopprijs van €2000 zou ik zo’n €400 kunnen opzetten, echter als ik in de nieuwe KOR stap dan zou ik de inkoop btw niet meer kunnen terug vragen (€420) en zou ik nog €20 verlies leiden. Ik zie de voordelen niet meer van deze nieuwe KOR t.o.v. de oude regeling behalve dan dat het administratief wat minder werk op kan leveren omdat je geen kwartaal omzetbelasting meer hoeft te versturen.
Hallo John,
Zoals ik net aangaf is de nieuwe KOR inderdaad niet geschikt voor je. 🙂
Met vriendelijke groet,
Lissa Agema
Hoe zit het eigenlijk als ik producten importeer binnen de EU en verkoop aan particulieren binnen Nederland. Ik blijf dit jaar nog onder de 20.000 aan omzet, is de nieuwe KOR voor mij voordelig? Ik krijg zowel verlegde facturen als geen verlegde facturen.
Hallo Willem,
Bij inkoop van goederen uit het buitenland van <10.000 euro betaal je buitenlandse BTW
Bij inkoop van goederen uit het buitenland van >10,000 euro betaal je Nederlandse BTW.
Bij inkoop van diensten uit het buitenland draag je Nederlandse BTW af.
In de nieuwe KOR moet je dan wel aangifte doen over de Nederlandse BTW en dan is het eigenlijk niet handig om in de KOR te gaan zitten.
Beste Lissa,
Mijn ZZP-bedrijfje is gebaseerd op de margeregeling en ik betaal al 10 jaar geen BTW volgens de KOR omdat mijn omzet maar heel laag is. Ik kwam er pas op 4 januari j.l. per toeval achter dat er een nieuwe regeling is bij het doen van de aangifte over Q4 2019. In een brief die eind 2019 nog van de belastingdienst kwam over het nieuwe BTW ID nummer werd daar met geen woord over gerept. Ik heb me toen maar direct aangemeld. Op 24 jan werd dat bevestigd en daarmee was dacht ik de kous af. Ik snapte dat ik dan nog over Q1 2020 op de oude manier aangifte moest doen.
Tot mijn grote verbazing blijkt nu echter bij het doen van die aangifte dat de BTW over Q1 nu ineens wel moet worden betaald en er geen mogelijkheid meer bestaat die terug te krijgen, ondanks dat ik al 10 jaar meedoe! Dat bleek uit geen enkele info die ik daar vanaf 4 januari over had gelezen. Die info ging vooral over het feit dat dan de administratie zou vereenvoudigen.
Dit kan toch niet waar zijn? Ik ben ook eigenlijk niet van plan die BTW nu te gaan betalen. Ben ik nu onredelijk?
Hoi Rob,
Ik begrijp dus dat je altijd zo weinig BTW hoefde te betalen dat je daarom altijd recht had op de Kleine Ondernemers Regeling die tot en met 31 december 2019 gold.
Vorig jaar is er een hele campagne geweest over de wijzing van de Klein Ondernemers Regeling.
Per 1 januari werkt dit heel anders en heeft het de naam OVOB (Omzetgerelateerde Vrijstelling van Omzet Belasting). Het is wel vreemd dat je hier niets over gehoord hebt. Heb je een boekhouder en heeft die je ook niet geïnformeerd?
Wat staat er in de bevestiging? Daar moet in staat per welke datum de OVOB voor jou in gaat.
Ik vermoed dat dit per 1 april is.
Dat betekent dat je dan sinds 1 april geen facturen met BTW meer mag versturen. Ook mag je geen BTW over inkopen meer in mindering brengen.
In de periode van 1 januari tot en met 31 maart moet je dan juist BTW berekenen en mag je BTW over inkopen in mindering brengen. Het verschil moet je dan afdragen cq. terug ontvangen.
Als gebleken is dat je BTW moet afdragen over Q1 dan moet je dit dus wel betalen omdat deze periode voor jou dan tussen 2 regelingen in valt.
Hoi, Betreft: eenmansbedrijfje, timmerman, uren lopen al jaren terug. Twijfel is stoppen of via de KOR nog een paar jaar werken. Voornamelijk particuliere klanten. Stoppen i.v.m leeftijd / gezondheid en de wens te gaan afbouwen. Onze boekhouder pruttelt maar kan geen duidelijk advies geven. Hoe zij jij dit ?
Hoi Adri,
Is jouw omzet momenteel onder de 20.000 euro per jaar?
En werk je ook via aannemers bij wie BTW verlegging van toepassing is?
Of werk je alleen rechtstreeks met particuliere klanten?
Als je alleen met particuliere klanten werkt en de omzet ligt onder de 20.000 euro dan kan het interessant zijn om via de KOR te gaan werken.
Maar heb je veel inkoop van materialen en andere kosten dan kun je net zo goed verder gaan zoals je nu doet.
Heb je weinig inkoop en andere kosten dan juist weer wel KOR.
Overigens is het zo dat wanneer je via de KOR gaat werken, je dit dus moet aanvragen en dan gaat dit pas in op het eerstvolgende tijdvak of zoals nu pas per 1 september.
Let op: wanneer je kosten maakt via buitenlandse leveranciers dan moet je mogelijk wel aangifte BTW doen! Je bent timmerman en ik verwacht dat dit niet het geval is bij jou.
Ik geef maar weinig ondernemers het advies om met de KOR te gaan werken, tot op heden slechts 1 klant die nu via de KOR werkt en voor wie dat goed uitpakt.
In alle andere gevallen was het niks voor mijn klanten.
Kun je hier iets mee? Voor echt het juiste advies zou ik inzage in je boekhouding moeten hebben.
Jeetje, ik wilde vandaag aangifte omzetbelasting doen en kom er nu pas achter dat deze regeling is veranderd. Daar had de belastingdienst wel even voor mogen waarschuwen. Het grootste deel van mijn omzet (die al 15+ jaar op één jaar na onder de 20.000 ligt) is van vertaalopdrachten die zijn vrijgesteld van btw. Van de paar klussen waar ik per jaar btw over rekende, kon ik de btw dus altijd houden en deze mag ik nu ineens gaan afdragen aan de belastingdienst. En dit is een regeling om de kleine ondernemer te helpen? Ik ben er weer een paar honderd euro lichter van geworden. :’-(
Hallo Maya,
Ik begrijp dat je dus niet onder de nieuwe KOR regeling valt.
Hier is eind 2019 een hele grote campagne voor geweest, maar die heb je dus gemist.
Maar deed je tot op heden dan 1x per jaar de BTW aangifte waardoor je nu pas een melding kreeg dat je de BTW moest gaan betalen en in andere jaren dan via een boeking naar 0 kon brengen via de oude KOR regeling?